Creeaza-ti cont    Prima pagina  ·  Subiecte  ·  Forum  ·  Contul tau  ·  Trimite un material redactiei  ·  Topul materialelor
  Sectiuni
  Forum - informatii/locale
  • chestia cu bicicleta *  de catre cip_a la 17 Nov 2017, 13:40
  • Filme ... in general  de catre The_messenger la 15 Nov 2017, 22:42
  • Drumul cu masina DE-RO (2016)  de catre itsme1234 la 15 Nov 2017, 16:43
  • Schimbare pasaport si alte formalitati  de catre itsme1234 la 14 Nov 2017, 8:21
  • (Frequent) flyer lounge  de catre The_messenger la 30 Oct 2017, 17:27
  • Melodia zilei  de catre tibib la 25 Oct 2017, 11:23
  • Ichiriere masina pentru drum in Romania  de catre lucianp la 24 Oct 2017, 10:43
  • Ce carti ati mai citit sau...mai cititi?  de catre dan02 la 29 Sep 2017, 7:17
  • Istorie  de catre tibib la 31 Aug 2017, 11:40
  • Sommerreifen 2013-201x  de catre The_messenger la 23 Aug 2017, 14:19
  • Zboruri ieftine (II)  de catre Thomas la 20 Aug 2017, 12:08
  • Probleme in a accesa site-ul (Aug 2017)  de catre The_messenger la 09 Aug 2017, 14:40

    [ Tineri romani in Germania ]
  • "Informatii: Are sotia drept de munca sau nu?" de almos
    Familia in Germania Sper sa raspund la aceasta intrebare, care ne doare pe toti, acum ca au trecut aproape 2 ani de cind suntem aici. Are sau nu sotia/sotul unui GC-ist drept de munca? Unii insotitori de GC, au in pasaport renumitul "Erwerbstatigkeit nich gestatett". Si cum frumos ne-a explicat marie-jeanne (da' n-am prea vrut sa credem unii) asta inseamna ca NU AI DREPT DE MUNCA! Si cu asta bafta. Unii au, altii n-au. Inca nu am reusit sa inteleg de ce? Poate e vorba de land-uri, de cum o fost functionarul de bine dispus in ziua respectiva, cine stie? Ca ai Blue Card sau Green Card?

    Anyway, problema este ca neavind drept de munca, este foarte greu sa gasesti o firma care sa faca presiuni la Arbeitsamt, sa-ti elibereze dreptul de munca. Bine, sa spunem ca ai gasit aceasta firma, care doreste sa te angajeze pe tine, dupa ce a vazut ca ceilalti aplicanti nu fac doi bani. Si?
    “... carui angajator i-ar conveni sa astepte cel putzin o luna ca sa vada daca Arbeitsamt-ul va da drept de munca sau nu? Adica sa isi blocheze locul de munca pt o luna si apoi sa se trezeasca in urma unui refuz al Arbeitsamt-ului ca trebuie sa porneasca din nou procedurile de cautare de oameni, cu costurile care le genereaza si sa se mai intinda pe o perioada X de timp. Din aceasta cauza firmele (inclusiv cele mari, de ex. Siemens, Dresdner Bank) evita sa aleaga oameni care necesita "cooperarea" cu Arbeitsamt-ul.” - iulian.
    “Firmele fug de Arbeitsamt ca de strigoi = de ce oare” - Oana.
    “In perioada asta de 4 saptamini se face OBLIGATORIU Arbeitsmarktprüfung, in care Arbeitsamtul trimite Arbeitgeberului Bewerberi care corespund profilului postului tau. IMPORTANT: Arbeitgeberul este OBLIGAT sa ii primeasca pe toti la interviu, altfel se va spune ca a refuzat Arbeitsmarktprüfungul si ti se refuza Arbeitserlaubnisul.” - iraluca.
    Mai toti cunoastem brosura Ministerului Muncii (Bundesministeriums für Arbeit und Sozialordnung zum IT-Sofortprogramm der Bundesregierung) referitoare la drepturile sotiei/sotului detinator de GC. Mentionez pe scurt pentru cei necunoscatori ca in ea este precizat ca la un an de la sosire sotia are posibilitatea (Möglichkeit, eligible) de a cere drept de munca (Arbeitserlaubnis), iar dupa doi (2) ani are dreptul (Anspruch, has a right) de a munci (Arbeitsberechtigung). Bazindu-ma pe asta, eram sigur ca dupa cei doi ani, sotia mea v-a reusi sa primeasca dreptul de munca. Dar in decurs de o saptamina, am inteles ca nu e asa de simplu.

    Persoana de la Arbeitsamt, pe care am contactat-o telefonic, imi spunea ca in brosura, fraza de mai sus este o greseala. Am gasit persoane de la Auslanderamt care nu stiau de brosura si m-au rugat sa le-o trimit pe fax. ZAV Bonn spunea ca este corect tot ce scrie acolo. Am gasit alte forumuri in care se discuta in contradictoriu despre aceasta brosura.

    Este bine de mentionat faptul ca noi GC-istii avem “Arbeitserlaubnis” adica dreptul de a muncii intr-un singur domeniu si anume numai IT, iar “Arbeitsberechtigung” este dreptul de a muncii oriunde - orice. Asta ar insemna ca sotia/sotul de GC-ist sa primeasca mult mai multe drepturi decit avem noi, GC-isti.

    Dar asta nu stiam cind am gasit acest forum, nu stiam nici cind am inceput sa cred in faptul ca pot sa cer, dupa un an de sedere, dreptul de munca pentru sotia mea. Pentru ca asa scrie in brosura si gata. Si citit pe forum articolele despre “Intrebari Arbeitsamt” si “Drept de munca pt. sotie/sot de GC-ist” si ... m-am ingrozit. Stiam ca sunt obtuzi da' nici in halul acesta. Numai citeva perle d'ale functionarului care nu stie pe ce lume traieste:
    pops: “... el nu va aproba dreptul de munca pt. un insotitor de greencard, deoarece salariu este f. mare si permite intretinerea fara probleme a familiei”
    iulian: “ … si pe deasupra dumneavoastra (adica eu) ati venit aici sa va insotiti sotia, nu sa si lucrati, asa ca nu inteleg acest interes.”
    Mcatalin: “ … nu-i dau permis de munca sotiei ca sotul are salariul destul de mare si pot sa traiasca amindoi din el.”
    Am inceput sa sun la Arbeitsamt, Auslanderamt si IT-Hotline Bonn. Si am gasit persoane care au avut timp sa discute despre acest subiect, altii nu. Dar pina la urma o persoana de la Aulanderamt mi-a trimis pe e-mail confirmarea faptului ca ei, Auslanderamt-ul, schimba “Erwerbstatigkeit nich gestatett” in “Arbeitserlaubnispflichtige Erwerbstätigkeit nur gem. gültiger Arbeitserlaubnis gestattet” – adica sotia are dreptul sa munceasca dar numai cu un permis de munca. Si a fost free of charge. Acum ramine problema gasirii unei firme care sa-si poata permite timpul, banii si nervii de a lupta cu cei de la Arbeitsamt.

    Nu inteleg de ce dupa cei doi ani, noi ce platim acelasi taxe si impozite ca si ceilalti, cind vine vorba de permis de munca suntem lasati deoparte. Primind acel drept de munca, poti macar sa lupti de pe aceaasi pozitie cu ceilalti cautatori de job. Neavindu-l, esti automat un pas in urma lor. Si, sunt sigur ca daca am fii pe pozitii egale, baietii ar avea probleme. Poate intr-un fel este o recunoastere a faptului ca totusi, pina la urma, suntem mai buni ca ei.

    Nu este usor sa obtii Arbeitserlaubnis-ul, dar se poate. Totul este sa nu te descurajezi, sa reusesti sa treci peste experientele frustrante de care vei avea parte si sa insisti in continuare. Pina la urma vom da peste un Arbeitgeber de treaba si ii vom rapune pe monstrii de la Arbeitsamt. Sau nu? Cum spunea si marie-jeanne: "Prima oara (ca e dupa un an, doi sau zece) trebuie sa treci prin furcile caudine, iar apoi totul este mai usor".

    Multumesc pe acesta cale tuturor celor care au postat pe forum si care au ajutat mult in dezlegarea "partiala" a problemei.

    Multa bafta si mult succes tuturor!
    Sa auzim numai vesti bune.
    Almos Szabo
    (Comentariile sunt bine venite)

     
      Linkuri inrudite
    · Mai mult despre Familia in Germania
    · Stire de dcip


    Cea mai citita aparitie despre Familia in Germania:
    Noi detalii privind dreptul de munca

      Aprecierea articolului
    Scor mediu: 4.64
    Voturi: 14


    Coteaza acest articol:

    Excelent
    Foarte bun
    Bun
    Obisnuit
    Slab


      Optiuni
     
    Nu raspundem pentru continutul mesajelor si comentariilor din forum si cele atasate articolelor. Acestea apartin in intregime utilizatorilor siteului si sunt proprietatea acestora. Stirile si marcile inregistrate apartinand diverselor companii care apar pe site sunt proprietatea acestora, prin postarea comentariilor/mesajelor acordand dreptul de folosire in scop public a informatiilor publicate. Materialele si informatiile preluate partial din alte jurnale si ziare sunt proprietatea acestora, iar daca citarea lor aduce lezarea intereselor respectivilor vor fi eliminate la cerere de pe site, daca aceasta cerere este indreptatita.

    Content © 2003 www.romanians-de.org
    Engine © 2003
    Parinti.Com - site pentru actuali si viitori parinti
    Franta-Romania.com - romani in Franta
    Ziare.tv - webdirector media