Creeaza-ti cont    Prima pagina  ·  Subiecte  ·  Forum  ·  Contul tau  ·  Trimite un material redactiei  ·  Topul materialelor
  Sectiuni
  Forum - informatii/locale
 • chestia cu bicicleta *  de catre foni la 21 May 2019, 17:17
 • (Frequent) flyer lounge  de catre foni la 17 May 2019, 15:34
 • Melodia zilei  de catre tibib la 10 May 2019, 12:43
 • Ce apps aveti pe smartphone/tablet?  de catre itsme1234 la 04 May 2019, 19:30
 • Filme ... in general  de catre The_messenger la 27 Apr 2019, 0:08
 • Me and my smart(phone)  de catre itsme1234 la 05 Apr 2019, 18:30
 • Ce carti ati mai citit sau...mai cititi?  de catre tibib la 04 Apr 2019, 11:14
 • Fuehrerschein Umtausch  de catre foni la 02 Apr 2019, 12:15
 • Programe TV romanesti  de catre The_messenger la 02 Apr 2019, 3:39
 • Flickr pe urmele Y!M (fara "?")  de catre The_messenger la 20 Feb 2019, 13:44
 • Apocalipsa financiara?  de catre dan02 la 01 Feb 2019, 8:39
 • Experiente cu rental car (2017 - 20xx)  de catre The_messenger la 17 Jan 2019, 10:55

  [ Tineri romani in Germania ]
 • "Obtinerea unui pasaport individual pentru copiii nascuti in Germania" de Stefan
  Familia in Germania Una dintre problemele des intilnite in forumul nostru de discutii este si obtinerea unui pasaport individual pentru copiii nascuti in Germania, de aceea voi incerca sa descriu in continuare ce a trebuit sa fac pentru a obtine un pasaport invididual in cazul copilului meu.

  Locuiesc in zona Frankfurt asa ca am avut de lucru cu Consulatul Romaniei de la Bonn. Prima problema importanta ar fi urmatoarea: copiii nou nascuti nu se mai pot trece in pasaportul parintilor (exista un anunt in acest sens la Consulat). Mai mult, pasaportul pentru cetatenii romani nascuti in strainatate se poate elibera NUMAI in Romania. Bun, ce trebuie facut pentru a-l obtion ? Mai intii este necesar Certificatul de Nastere. Consulatele sunt autorizate sa elibereze certificatul de nastere, pentru a-l obinte sunt necesare urmatoarele acte:

  - certificatul de nastere nemtesc: Geburtsurkunde (in cazul meu l'am primit de la spital)
  - certificatele de nastere ale parintilor, in orginal si copii
  - copii dupa caietul de observatie al copilului pe care il primesti de la spital (a vrut dupa toate paginile care au fost completate)
  - copii dupa pasapoartele parintilor (prima pagina si viza)
  - certificat de casatorie
  - o cerere care se completeaza acolo
  - in jur de 40 Euro

  Certificatul se elibereaza pe loc, sotia si copilul nu au trebuit sa fie acolo. "Pe loc" e mult spus, la mine a durat 3 ore, depinde de cit de ocupati sunt. Important este ca certificatul de nastere NU are codul numeric personal (CNP), acesta se poate emite doar de Primaria Sectorului 1 Bucuresti, camera 10 (telefon 021 2223437, interior 217). Dupa cum spuneam si mai sus, important este ca noii nascuti NU se mai pot trece pe pasaportul parintilor, ei avand nevoie de pasaport individual. Pasaportul individual pentru cetateni romani nascuti in strainiatate (cazul fetitei mele) se emite DOAR in Romania.

  Pentru a realiza aceasta exista doua posibilitati. Fie incercati sa il obtineti printr-o persoana imputernicita sau mergeti personal in tara pentru a rezolva. Noi am ales varianta a doua.

  Urmatorul pas a fost sa obtinem un titlu de calatorie pentri fetita, care sa ii permita sa calatoreasca in tara. Este "one-way". Pentru titlu de calatorie a trebuit sa merg din nou la Bonn, unde am avut nevoie de urmatoarele:

  - certificatul de nastere al copilului
  - 55 Euro
  - declaratie semnata de AMBII parinti cum ca sunt de acord
  - doua poze tip pasaport ale copilului

  Din cauza declaratiei, noi am fost cu totii la Bonn. Formalitatile au decurs rapid pentru ca am avut oarece prioritate, avand in vedere ca eram cu fetita. Titlul de calatorie este valabil numai pe o anumita perioada, asa ca este nevoie sa intrati in Romania pina ce titlul expira. Nu aruncati titlul de calatorie, o sa aveti nevoie de el la Pasapoarte cind o sa fiti intrebati cum anume a intrat copilul in tara.

  Asta este tot ce aveti de facut aici in Germania: certificatul de nastere si titlul de calatorie pentru copil. Acum incepe distractia in Romania.

  Pasaportul nu se emite daca certificatul de nastere nu are CNP. CNP se elibereaza de la Primaria Sectorul 1 DOAR DACA foaia consulara din Germania (practic dovada ca certificatul de nastere a fost emis) a ajuns la Primarie. In cazul meu a facut 2 luni. Este de preferat sa nu plecati in tara daca foaia consulara nu a ajuns. Puteti verifica sunand la numarul de mai sus. Odata ce acea foaie consulara este la Primarie, puteti merge cu certificatul de nastere pentru a lua CNP. Se elibereaza pe loc.

  Acum vine o chestie interesanta. Trebuie declarat copilul la circa de politie de care apartie mama. Odata declarata, fetita va ajunge, intr-un final, in baza de data nationala a Evidentei Populatiei. Daca fetita nu apare in baza de date nationala, cei de la pasapoarte vor zice ca nu pot face nimic. Nu se cunoaste exact cit dureaza aceasta operatiune, circa 2-4 saptamini din cite am inteles.

  Dupa toate punctele de mai sus se merge in sfarsit la Serviciul Pasapoarte in Str. Nicolae Iorga din Bucuresti si se depun actele pentru pasaport:

  - certificat de nastere + copie
  - formular 1b completat (parca, verificati la avizier)
  - chitante dupa taxele de pasaport platite la CEC (in jur de 1.000.000 lei)
  - buletinele parintiilor + copii
  - declaratie cum ca ambii parinti sunt de acord ca copilul sa aiba pasaport individual si *motivul* (spune'ti ca copilul va face calatorii cu alti membrii ai familei decit parintii)

  Trebuie sa mergeti cu copilul pentru ca i se va face poza. La sfarsit primiti o fituica cu data la care trebuie sa mergeti pentru a ridica pasaportul. Ridicarea se face personal, cu buletinul tau si certificatul de nastere al copilului, in original.

  In practica lucrurile stau mult mai prost. Varianta de mai sus este cea normala, care poate dura 3-4 saptamini. Asta presupunind ca toti ceilalti pasi au fost indepliniti deja (ai CNP pentru copil, copilul este deja in baza de date nationala). Singura metoda de a scurta procesul este sa obtineti o audienta la Comandantul de la Pasapoarte si sa obtineti o aprobare pentru emiterea pasaportului in regim de urgenta. Nu cunosc in ce situatie se acorda aceasta audienta.

  Sunt zvonuri cum ca sunt posibile anumite inlesniri. Diferite actiuni devin realizabile, in anumite conditii, din pacate foarte tipice tarii noastre, cum ar fi:

  - obtinerea accelerata a CPN
  - obtinerea audientei la comandant
  - obtinerea aprobarii pentru regim de urgenta (care inseamna si depunerea actelor la un alt birou, pentru urgente, cu cozi mai mici)
  - intregistrarea copilui in baza de data nationala daca este nevoie, in mod accelerat
  - depunerea actelor fara ca copilul sa fi ajuns in baza de date nationala ...

  In speranta ca experienta de mai sus va este de folos pentru a va usura obtinerea acestui pasaport, va urez multa bafta.

   
    Linkuri inrudite
  · Mai mult despre Familia in Germania
  · Stire de dcip


  Cea mai citita aparitie despre Familia in Germania:
  Noi detalii privind dreptul de munca

    Aprecierea articolului
  Scor mediu: 4.94
  Voturi: 36


  Coteaza acest articol:

  Excelent
  Foarte bun
  Bun
  Obisnuit
  Slab


    Optiuni
   
  Nu raspundem pentru continutul mesajelor si comentariilor din forum si cele atasate articolelor. Acestea apartin in intregime utilizatorilor siteului si sunt proprietatea acestora. Stirile si marcile inregistrate apartinand diverselor companii care apar pe site sunt proprietatea acestora, prin postarea comentariilor/mesajelor acordand dreptul de folosire in scop public a informatiilor publicate. Materialele si informatiile preluate partial din alte jurnale si ziare sunt proprietatea acestora, iar daca citarea lor aduce lezarea intereselor respectivilor vor fi eliminate la cerere de pe site, daca aceasta cerere este indreptatita.

  Content 2003 www.romanians-de.org
  Engine 2003
  Parinti.Com - site pentru actuali si viitori parinti
  Franta-Romania.com - romani in Franta
  Ziare.tv - webdirector media