Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
Autor |
Mesaj |
Thomas
Data inscrierii: Sep 12, 2002 Locatie: Göttingen/Germany
|
Trimis: 12 11 2008, 7:59 Titlul subiectului: |
|
|
În sfârsit se alineaza si legislatia din RO standardelor EU în ceea ce priveste comisioanele bancare pentru plati intracomunitare (în EUR) ...
Bine, defapt Regulamentul (CE) nr. 2560/2001 al Parlamentului European și al Consiliului privind plățile transfrontaliere în euro a intrat în vigoare la 31 decembrie 2001 si a devenit lege si în România prin aderare. Acesta se aplică în prezent transferurilor de credit, retragerilor de numerar de la bancomate și plăților electronice (inclusiv plăților prin card) efectuate în euro până la suma maximă de 50 000 EUR. Regulamentul garantează faptul că, în momentul în care consumatorul efectuează o plată transfrontalieră în euro, costul este același cu cel pentru o plată corespunzătoare în euro efectuată pe teritoriul propriului său stat membru.
Problema care exista pâna acum, si de care s-au lovit multi în special la plati din RO spre DE era faptul, ca nu exista o autoritate în RO care sa vegheze respectarea acestui Regulament si nici sanctiuni care sa fie aplicate pentru nerespectare. Practic, pentru 20-30,-€ ar fi trebuit sa fie data în judecata banca, în cel mai rau caz prin multe instante, ca pâna la urma banca sa nu aiba decât obligatia sa returneze comisionul umflat.
În sfârsit, Guvernul României a luat Hotarârea 1232/2008, publicata în M. Of. nr. 711 / 20 oct. 2008 si care intra în vigoare la 30 de zile dupa data publicarii, deci în 20.11.2008.
Sincer, amenzile stipulate acolo mi se par relativ mici raportate la deverul unei banci si nu sunt în masura sa descurajeze practica aceasta ilegala a banciilor românesti. Practic, banca îsi poate face un simplu calcul, ca daca din 50 de clienti carora le încarca în continuare ilegal acel "comision SWIFT" (sau tot felul de alte denumiri gen "ciomision banca corespondenta" etc.) iar doar unul dintre clienti îi reclama ... tot iese pe plus.
Înclin sa cred însa (sau mai bine zis sper ...) ca totusi marile banci vor respecta de acum legislatia macar pentru imangine ...
Oricum ... eu deabea astept saptamâna viitoare si voi face un transfer de 1,-€ din contul meu din RO în cel din DE ... ... sa vad cum se descurca baietii mei de la Millennium, pe care i-am tot laudat pe aici ... |
|
Sus |
|
|
Thomas
|
Trimis: 12 11 2008, 9:15 Titlul subiectului: |
|
|
Pentru ca documentatia sa fie completa, iata criteriile impuse de CE 2560/2001 pentru aceste plati:
- moneda de efectuare: EUR
- tara de destinatie: din EU + Norwegia, Islanda, Liechtenstein
- suma max. 50.000,- EUR
- sa contina contul beneficiarului în format IBAN
- sa contina codul SWIFT-Bank-Identifier-Code (BIC) al bancii beneficiarului
- pentru taxe sa fie aleasa otiunea "Share" (fiecare plateste taxele lui) |
|
Sus |
|
|
tibib Biciclist Fruntas
Data inscrierii: Jul 03, 2002 Locatie: Frankfurt
|
Trimis: 12 11 2008, 10:24 Titlul subiectului: |
|
|
Eu fac des transferuri din Ge (Fraspa) in Ro(BRD cont Euro) si nu costa nimic tranzactziile. Cred ca de la 1.1.2007 e gratis.
Fac online, se cheama Europa-Überweisung, dau IBAN si BIC si cum ziceam, costa 0 centzi.
Si ma uit si pe contul BRD online si vad banii intrand fara comision, ce ma enerveaza insa e faptul ca scoaterea de bani din bancomat sau la ghiseu in Ro se taxeaza, dar asta n-are legatura cu transferul Ge-Ro.
Sau e vorba despre alte comisioane la alt gen de operatziuni bancare? |
|
Sus |
|
|
mihaelajulia
Data inscrierii: Sep 06, 2003
|
Trimis: 12 11 2008, 10:31 Titlul subiectului: |
|
|
E vorba de transfer bancar din Ro in EU. Se taxeaza "speze Swift" in Ro. |
|
Sus |
|
|
Thomas
|
Trimis: 12 11 2008, 11:32 Titlul subiectului: |
|
|
mihaelajulia a scris: | E vorba de transfer bancar din Ro in EU. Se taxeaza "speze Swift" in Ro. |
Asa e. Platiile DE->RO merg acum în proportie mare fara costuri, asta în primul rând desigur deoarece bancile de aici respecta legea spre deosebire de cele de acolo. |
|
Sus |
|
|
dcip
Data inscrierii: Jul 01, 2002 Locatie: Pamantul sfant al sarmei de balot
|
Trimis: 12 11 2008, 11:48 Titlul subiectului: |
|
|
Si bancile din Romania respecta legea.
La transferurile de euro in afara Romaniei practica acelasi comision precum transferurile de euro in Romania. Asta cere din cate stiu respectiva lege.
Adica le-au ridicat la aparitia acestei legi pe cele pentru transferul in Romania de la minim 9 euro la minim 25 de euro.
Pai tu ce crezi? Ca ei este niste fraieri? _________________ "Noi muncim la via asta de peste 2000 de ani!" |
|
Sus |
|
|
Thomas
|
Trimis: 12 11 2008, 12:05 Titlul subiectului: |
|
|
Da, da pe undeva ai dreptate ... deci înseamna ca Millennium e înca acceptabila bag de seama ...
Citat: | Plati in Valuta
Plati catre un client al altei banci, prin Internet Banking:
0.1% min 10 EUR max. 500 EUR |
|
|
Sus |
|
|
pasarea
Data inscrierii: Apr 07, 2003 Locatie: Rumania
|
Trimis: 12 11 2008, 12:13 Titlul subiectului: |
|
|
astia din ro de la banci is in aer
i-am luat la intrebari despre comisioanele aplicate
transferurilor de valuta in strainatate
nimeni nu a stiut sa ma lamureasca
ba ca 15 EUR minim, ba ca intervine banca intermediara
ba ca X ba ca Y
in consecinta ramane varianta "incearca si vei afla"
_________________ voi sa hitzi sanatosi ...iara eu sa nu hiu bolnav |
|
Sus |
|
|
Thomas
|
Trimis: 12 11 2008, 12:19 Titlul subiectului: |
|
|
pasarea a scris: | astia din ro de la banci is in aer
...
in consecinta ramane varianta "incearca si vei afla"
|
Pai de aceea am zis ca o voi face ... si vai de capul lor daca ma încarca cu mai mult de 10,-€ (între noi fie zis jecmaneala pe fata si asa). Dar macar vreau sa verific daca se respecta legislatia. |
|
Sus |
|
|
AAlt
Data inscrierii: Nov 22, 2006
|
Trimis: 12 11 2008, 15:56 Titlul subiectului: |
|
|
De ce am eu senzatia ca o sa ai o surpriza neplacuta?
Hm... in orice caz informatia e interesanta tare, si sper ca pe viitor sa nu mai ia bancile taxe camataresti!
Apropo, are cineva experiente cu filialele bancilor germane din Romania?
Sau nu exista asa ceva... |
|
Sus |
|
|
mihaelajulia
|
Trimis: 12 11 2008, 17:32 Titlul subiectului: |
|
|
AAlt a scris: |
Chiar daca au acelasi nume, sunt institutii bancare independente. Sucursalele pot fi doar in acelasi oras. Restul sunt filiale sau "firme fiice" si au propria personalitate juridica.
Ca si exemplu, foarte grosolan, BCR si Commerzbank care n-au nimic in comun, in afara de componenta "comerz" in nume. |
|
Sus |
|
|
sdragos Biciclist Fruntas
Data inscrierii: Aug 02, 2002 Locatie: FFM
|
Trimis: 12 11 2008, 18:02 Titlul subiectului: |
|
|
mihaelajulia a scris: | Chiar daca au acelasi nume, sunt institutii bancare independente. Sucursalele pot fi doar in acelasi oras. Restul sunt filiale sau "firme fiice" si au propria personalitate juridica.
Ca si exemplu, foarte grosolan, BCR si Commerzbank care n-au nimic in comun, in afara de componenta "comerz" in nume. |
100% correct. Hypovereins - pe vremea cand exista - n-avea nici o legatura cu 'filiala' din romania.
Cei de la banci din RO sunt criminali: au ridicat taxele 'nationale' pentru a putea stoarce destul din cele internationale. Iti vine sa-i impusti cu sare si sa-i lasi in soare _________________ 'Hard work never killed anybody'
But why take the risk? |
|
Sus |
|
|
AAlt
Data inscrierii: Nov 22, 2006
|
Trimis: 13 11 2008, 9:15 Titlul subiectului: |
|
|
Asta cu Commerzbank-BCR mi-e si mie clar..
Ma refeream la bancile care au reprezentante (filiala, etc...nu are importanta denumirea) direct in Romania..
De exemplu ceva de genul Commerzbak Frankfurt (sau de unde-o fi) - Commerzbank Bucuresti!
De fapt nici nu stiu daca exista ceva de genul asta.. de asta intreb! |
|
Sus |
|
|
mihaelajulia
|
Trimis: 13 11 2008, 9:21 Titlul subiectului: |
|
|
AAlt a scris: |
De exemplu ceva de genul Commerzbak Frankfurt (sau de unde-o fi) - Commerzbank Bucuresti!
Pai cum spuneam, char daca apartine de "mama" din FFm, are propria personalitate juridica in Ro. Adica functioneaza independent, dupa legile de Bucuresti. Doar profitul se duce la "mama". |
|
Sus |
|
|
sdragos Biciclist Fruntas
Data inscrierii: Aug 02, 2002 Locatie: FFM
|
Trimis: 14 11 2008, 21:08 Titlul subiectului: |
|
|
AAlt a scris: | Asta cu Commerzbank-BCR mi-e si mie clar..
Ma refeream la bancile care au reprezentante (filiala, etc...nu are importanta denumirea) direct in Romania..
Asa cum am zis, am investigat Hypovereins... nimic. Desi au exact acelasi nume. _________________ 'Hard work never killed anybody'
But why take the risk? |
|
Sus |
|
|
marie-jeanne
Data inscrierii: Jul 09, 2002 Locatie: Frankfurt
|
Trimis: 28 01 2009, 10:35 Titlul subiectului: |
|
|
are cineva idee daca o persoana din Ro (lucreaza acolo,s ta acolo, toate darile si le plateste acolo), nu are NICI o legatura cu Germania....zic, daca aceasta persoana poate sa faca credit (de nevoi personale) aici in DE? Cred ca nu dar am promis sa intreb... |
|
Sus |
|
|
Apache30
Data inscrierii: Aug 05, 2008 Locatie: Back to FFM...
|
Trimis: 28 01 2009, 10:49 Titlul subiectului: |
|
|
mihaelajulia a scris: | AAlt a scris: |
Chiar daca au acelasi nume, sunt institutii bancare independente. Sucursalele pot fi doar in acelasi oras. Restul sunt filiale sau "firme fiice" si au propria personalitate juridica.
BCR a fost cumparata de Erste din cate stiu care nu prea pare a fi una si aceeasi cu CommerzBank (sa ma corectati daca ma insel). La fel e si BRD - Societe Generale, dar din cate stiu bancile din UE care au filiale sau au cumparat banci din Ro se supun legislatiei din Ro (comisioane, dobanzi, etc). Oricum, bancile din Vest sunt istetze foc, pt ca aici au niste dobanzi mici in schimb in Ro sunt niste dobanzi si comisioane criminale. Ar fi in stare sa iti ia bani numai daca deschizi gura. Ei de acolo isi fac banu' gros, ca romanii au sarit pe credite ca si americanii si acum au intrat in imposibilitate de plata. Ca de...le trebuie LCD-uri, DVD-uri, aere conidtionate sau masini bengoase luate in "lizing" si ei au salarii de abia traiesc de pe o luna pe alta. Dar vb aia...tot politicienii sunt de vina ca omul de rand nu gandeste cand isi ia un credit...
Mai nou am vazut ca in Ro bancile chiar nu tin cont de legislatia in vigoare in sensul ca iti cresc cum vor ei dobanzile sau comisioanele si mai rau...NU TE ANUNTA. Cand ajungi la ghiseu sa platesti iti spune aia suma de plata si ramai blocat ca tu stiai ca ai cu X € mai putin. Si ti se spune (uneori foarte artagos) ca ai fost informat ca ti s-a majorat nu stiu ce incepand cu data de X. Si faza cea mai tare e ca la ei dobanzile nu scad niciodata indiferent de trendul european sau dupa ce dreaq de date coreleaza ei dobanzile. CAMATARI LEGALI!!! |
|
Sus |
|
|
adipopa
Data inscrierii: Aug 13, 2002 Locatie: Germany
|
Trimis: 28 01 2009, 11:17 Titlul subiectului: |
|
|
Apache30 a scris: | CAMATARI LEGALI!!! |
Se numeste "Risc de tara"
Adrian. |
|
Sus |
|
|
Thomas
|
Trimis: 28 01 2009, 13:56 Titlul subiectului: |
|
|
marie-jeanne a scris: | are cineva idee daca o persoana din Ro (lucreaza acolo,s ta acolo, toate darile si le plateste acolo), nu are NICI o legatura cu Germania....zic, daca aceasta persoana poate sa faca credit (de nevoi personale) aici in DE? Cred ca nu dar am promis sa intreb... |
Teoretic da, practic nu. |
|
Sus |
|
|
marie-jeanne
Data inscrierii: Jul 09, 2002 Locatie: Frankfurt
|
Trimis: 28 01 2009, 13:57 Titlul subiectului: |
|
|
Thomas a scris: | Teoretic da, practic nu. |