Nu stiu daca pun intrebarea in sectiunea optima a forumului; daca nu, rog un moderator sa o mute unde considera de cuviinta Multumesc anticipat.
Iata despre ce este vorba. Sotul se pregateste sa depuna cererea de cetatenie (indeplineste toate criteriile). Dorinta lui este sa pastreze si cetatenia romana (din motive, sa le zicem, de ordin sentimental), iar undeva in formularul de aplicatie trebuie sa mentioneze de ce doreste sa pastreze cetatenia pe care o are in prezent.
Acum, intrebarea mea este: ce motiv ar putea fi suficient de "politically correct" si plauzibil, in acelasi timp? Dupa cum spuneam, realitatea este ca nu-l lasa inima sa renunte la cetatenia romana. Insa cum s-ar putea "cosmetiza" aceasta dorinta?
V-as fi foarte recunoscatoare pentru eventuale indrumari, din experienta voastra.
poti invoca paragraful de mai jos (din discutii mai vechi):
"Intr-adevar in StAG §10 Abs. 4 se specifica faptul ca e necesar sa se renunte la cetatenia precedenta.
Citat:
4. seine bisherige Staatsangehörigkeit aufgibt oder verliert
Insa cu catva timp in urma au adaptat legea la cerintele Uniunii Europene si astfel in §10 Abs. (2) se specifica faptul ca:
Citat:
(2) Von der Voraussetzung des § 10 Abs. 1 Satz 1 Nr. 4 wird ferner abgesehen, wenn der Ausländer die Staatsangehörigkeit eines anderen Mitgliedsstaates der Europäischen Union oder der Schweiz besitzt.
intrebare legata de subiect:
Cum e cu copiii? Ei de ce trebuie sa renunte la una din ele la 18 ani, chiar daca ambele cetatenii sunt EU?
Are cineva idee?
Pe vremea cand a intrat Romania in EU , am primit o scrisoare de la autoritatile romanesti prin care ma instiintau ca nu mai este nevoie sa renunt la cetatenia romana pentru a o dobandi pe cea germana ; dupa ceva timp am primit si de la autoritatile germane o scrisoare , care spunea acelasi lucru ; apoi am deous actele , am bifat ca NU renunt la cetatenia romana , si asta a fost. Bafta.
Se poate!
Raspunsul este f. simplu.
Legislatia germana de obicei nu accepta dubla cetatenie numai cu exceptia statelor cu "reciprocitate" - care sunt cam putine!
Asta inseamna: state care accepta la rindul lor dubla cetatenie se incadreaza la neamtz in acest caz ...
De aceea draga Ingrid nu va avea sotul tau nici o problema daca bifeaza "NU"
Neamtzul vrea sa stie numai daca renunta la vechea cetatenie - in primul rind pt.ca astfel are nevoie de niste acte de la statul roman care ar dovedi asta si in al 2-lea rind il intereseaza pt. statistica ... _________________ [img]https://www.jumbo-officeprint.ro/images/produse/WhatsApp%20Image%202020-04-15%20at%2011.19.14%20(1).jpeg[/img]
Data inscrierii: Dec 02, 2002 Locatie: Munich/Germany
Trimis: 19 04 2012, 13:43 Titlul subiectului: Caz concret
Cazul, despre care scriu este al meu, si este reala (nu dupa auzite!) si actuala (din 2012)...
Noi (cu familia) am aplicat pt. cetatenia germana in decembrie 2011. La "renuntarea cetateniei" am bifat NU si la argumentare am schris doar atat "§10 Abs. (2)". Asta a fost de ajuns, n-au comentat nimic. La inceputul lui martie 2012 am primit cu totii cetatenia germana si am pastrat-o si pe cea romana. Deci "no problemo".
Posibile "probleme":
- daca nu poti aplica la cetatenie dupa "§ 10 StAG - Anspruchseinbürgerung", atunci pot sa va faca probleme... In celelalte cazuri e mult mai severa chestia cu renuntarea la vechea cetatenie...
- depinde din pacate si foarte mult de "Beamte" de care dai acolo... Daca ai noroc, este unul "uman" si chiar daca nu cunoaste legea, se intereseaza si te ajuta. Daca ai ghinion, atunci o sa te coste ceva nervi, DAR sa nu te dai batuta! Legea este de partea ta! Te duci la sefi, scrii scrisori si mailuri, pana se rezolva treaba.
Germania in general nu accepta alte cetatenii, chestia asta cu EU si state care permit si ele multipla cetatenie au acceptat-o abia in 2007...
Si noi am primit o foaie unde se explica, ca multipla cetatenie poate avea desavantaje... (de ex. te prinde cineva in Angola ca ai furat o capra. Daca Angola are o intelegere cu Romania ca poate executa cetateni romani, care au furat o capra, atunci vei fi executata, chiar daca cu Germania nu exista o astfel de intelegere... , deci de obicei cazuri, care normal n-o sa le intalnesti nici o data... dar pot sa apare si altele, de pilda: ca cetatean German primesti viza SUA fara probleme, afla americanii ca ai si cetatenia romana, se poate ca nu-ti dau viza...etc.)
Importat este: sa satisfaci toate cererile (sa fii aici de min. 8 ani regular, sa ai venit din care sa poti trai, sa vorbesti limba si sa ai si o hartie despre asta etc.) atunci n-o sa fie probleme. Chair daca dai de un Beamte "prost", pana la urma o sa primesti cetatenia si poti pastra si pe cea romana!
Germania in general nu accepta alte cetatenii, chestia asta cu EU si state care permit si ele multipla cetatenie au acceptat-o abia in 2007...
io am cetatenie dublae din 2000.
Esti sas nepoate ? Ai venit cu "Spätausiedler-u`?? _________________ [img]https://www.jumbo-officeprint.ro/images/produse/WhatsApp%20Image%202020-04-15%20at%2011.19.14%20(1).jpeg[/img]
...
parca-s numa sasi pe planeta asta. io mi-s din banat.[/quote]
Nu, ideea era cu dubla din 2000 - atunci e clar de ce ... atit ! _________________ [img]https://www.jumbo-officeprint.ro/images/produse/WhatsApp%20Image%202020-04-15%20at%2011.19.14%20(1).jpeg[/img]
Nu poti crea un subiect nou in acest forum Nu poti raspunde in subiectele acestui forum Nu poti modifica mesajele proprii din acest forum Nu poti sterge mesajele proprii din acest forum Nu poti vota in chestionarele din acest forum
Nu raspundem pentru continutul mesajelor si comentariilor din forum si cele atasate articolelor. Acestea apartin in intregime utilizatorilor siteului si sunt proprietatea acestora. Stirile si marcile inregistrate apartinand diverselor companii care apar pe site sunt proprietatea acestora, prin postarea comentariilor/mesajelor acordand dreptul de folosire in scop public a informatiilor publicate. Materialele si informatiile preluate partial din alte jurnale si ziare sunt proprietatea acestora, iar daca citarea lor aduce lezarea intereselor respectivilor vor fi eliminate la cerere de pe site, daca aceasta cerere este indreptatita.