Creeaza-ti cont    Prima pagina  ·  Subiecte  ·  Forum  ·  Contul tau  ·  Trimite un material redactiei  ·  Topul materialelor
  Sectiuni
  Forum - informatii/locale
  • (Frequent) flyer lounge  de catre The_messenger la 15 Oct 2024, 19:42
  • ANUNT IMPORTANT  de catre The_messenger la 16 Sep 2024, 11:22
  • ADAC vechi vs nou  de catre The_messenger la 02 Mar 2024, 13:56
  • Recomandari Vinuri  de catre tibib la 15 Feb 2024, 16:49
  • Apocalipsa financiara?  de catre tibib la 07 Jan 2024, 13:09
  • My e-auto  de catre DanD la 05 Jan 2024, 13:34
  • Filme ... in general  de catre The_messenger la 17 Dec 2023, 20:31
  • Winterreifen 2008-202x  de catre The_messenger la 13 Nov 2023, 18:36
  • Twitter pe urmele Yahoo ?  de catre stefanluchian la 12 Nov 2023, 12:09
  • In atentia tuturor  de catre stefanluchian la 19 Oct 2023, 19:47
  • Drumul cu masina DE -> RO (2020 - 202x)  de catre The_messenger la 29 Sep 2023, 18:00
  • Garantie extinsa  de catre foni la 25 Jun 2023, 20:42

[ Tineri romani in Germania ]
  • Tineri romani in Germania :: Vizualizare subiect - auf deutsch- eu in lumea mea
     FAQFAQ   CautareCautare    Mesaje privateMesaje private

auf deutsch- eu in lumea mea
    Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect       Forumul Tineri romani in Germania -> Auf Deutsch
    Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
    Autor Mesaj
    aicha

Data inscrierii: Jan 27, 2008

MesajTrimis: 27 01 2008, 14:14    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Buna ziua, oameni buni!

Sunt interesata si eu (ca oricine care calca pe acest forum) de modalitati de invatare a limbii germane, avand in vedere ca acesta este primul pas pe care trebuie sa-l inteprinzi atunci cand pasesti pe pamant german. Prin urmare, pentru ca sunt nou venita in glia Deutschland, am intrat aici sa impartasesc anumite lucruri in ceea ce priveste dobandirea abilitatilor de exprimare in lb germana.
    Asa ca am sa va povestesc cum vad ca stau lucrurile in directia asta, din experienta proprie, bineinteles:
    -mai intai: m-am inscris si eu k omul la cursurile unei institutii - am urmat timp de o luna jum., atat a durat pentru terminarea nivelului A1, timp de 3ore/zi, costand in jur de 360 euro.Totul se petrece bineinteles in germana-iar pentru mine asta a fost destul de greu; in sensul ca trebuia sa iau dictionarul (chiar daca am unul electronic) pentru fiecare cuvant in parte, sa traduc enuntul exercitiului, si abia apoi sa trec la infaptuire, ceea ce lua ff mult timp, doar pentru a realiza ce se intampla si ce se vrea. Acolo am studiat pe Tangramm Aktuell. Sincer cred ca pentru orice strain este mult mai usor sa inveti dupa manualele din limba ta. Colegul meu din dreapta ( turc de origine) nu putea nici macar sa-si dea seama ce naiba inseamna Dativ si Akusativ, si cand se foloseste una si cand cealalta- pur si simplu nu intelegea pentru ca in limba lui nu exista asa ceva. Mai ales ca explicatia ti se ofera tot in lb. germana: deci toate astea iti creaza o confuzie si mai mare. Ai impresia ca tu esti ultimul care pricepe toate acestea, desi toti simtim la fel, intr-un fel sau altul.
    -la sfarsitul perioadei am dat un test - desi am fost foarte buna la scris si gramatica, cand a venit partea orala n-am mers prea bine- nota a fost buna, insa in sinea mea am fost dezamagita (aveam totul in minte, dar nu puteam sa exprim cuvintele)
    -oricum- daca limba engleza poate fi invatata prin vorbire, limba germana se petrece cu creionul in mana- gramatica lor este destul de complexa si necesita timp pana se capata deprindere. Insa temele zilnice se fac cu voce tare (ca sa ma exprim asa) si cu mult citit- pentru a se obisnui cu fonetica, asezarea cuvintelor in propozitie si logica.
    Acum pasul doi
    -am hotarat sa schimb scoala- aceea era mult prea departe de mine, iar intre timp m-am dotat cu toate materialele posibile: eurolingua,schritte, hueber, audio and s.w. M-am uitat prin toate: unele sunt acceptabile,altele mai ok, dar nimic inaltator.
    -si apoi pentru ca pauza intre A1 si A2 este de 2luni (adica sa intru in rand cu ceilalati pt A2 la noua scoala) mi-am amintit de singurul lucru pe care mi l-am cumparat din Rom pt lb germana, la indemnul unui prieten- tatal lui fiind profesor de limba germana in Rom (de origine neamt).
    -ei bine cartile astea, trei la numar sunt pentru mine o comoara acum- si de fapt n-as vrea sa impartasesc secretul cu nimeni - asa de bune mi se par!
    Totul merge conform planului. adica am target trei lectii pe saptamana sa invat si doar o zi libera ( deee, asta-i scopul suprem sa invat lb germana cat mai repede si bine - deadline: 1year) si totul merge excelent!!!!
    - scoala va incepe din nou - desi e vorba de alt nivel, mult mai extins ca timp, dar mai inchegat -un nivel aici dureaza cam 3luni cu vacante mari intre ele, spre deosebire de scoala anterioara unde totul era f intensiv-----iar planul meu este sa fac in paralel si scoala( care imi va fi folositoare pentru exprimare si dialog cu colegii) si sa continui si studiul dupa cartile mele. Aici totul mi se explica in limba mea (romana mea!!!), frumos, explicit chiar si pentru cel mai naravas, cu toate deosebirile si asemanarile dintre cele doua limbi. Acum germana imi e mult mai draga (chair daca prietenii de acasa ma intreaba cum pot sa-nvat limba asta)-si am facut chiar o pasiune pentru ea....acum ii inteleg logica si sper ca intr-o zi sa-i citesc pe Nietzsche sau Schopenhauer in limba lor. Visez stiu, dar astept ziua aia!
    Pana atunci ma voi multumi cu ziua in care voi putea citi ziarul de dimineata, cu cafeaua si poate si dictionatul alaturi, si sa ma alaturi si eu activ acestei comunitati si acestei culturi pe care o respect intru totul.
    Despre carti, caci presupun ca toti asteptati sa va divulg secretul--- ei bine sunt trei volume pe care se studiau la univesitate invatarea limbii germane. Sunt trei autori f buni, chiar geniali in opinia mea, avand in vedere cum au stiu sa astearna pe hartie pentru omul de rand tainele acestei limbii, iar cartea dateaza (cel putin editia pe care o am eu) din 1972 . Poate asta e si motivul pentru care nu m-am simtit la inceput prea atrase de ele, adica coperta invechita si m-am gandit ca si metoda este la fel---pe cand cartile de germana cumparate de aici sunt toate in hartie luciasa, colorate frumos si cu imagini dragute. Asa ca cum te-ai putea uita la niste manuale de pe te timpul Domnului C!
    Cartile le-am cumparat anul trecut in septembrie dintr-un anticariat. Au costat impreuna cam 80 Ron. Acum ma felicit ca am adus de fapt cu mine tot ce eactuale! ra mai important- adica cheia pentru invatarea limbii germane!

Va doresc la toti interesati mult spor la treaba si cred ca fiecare are metoda lui unica de invatare, asa ca gasit-o si adoptati-o fara teama de-a nu fi moderni dupa standardele lumii actuale!
    Sus
    Vizualizeaza profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
    Elle

Data inscrierii: Jan 17, 2007

MesajTrimis: 27 01 2008, 20:03    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

@aicha

Si eu am invatat in primele luni singura folosind doua volume de invatat germana fara profesor pe care mi le cumparasem in Bucuresti inainte sa vin aici. Dar din momentul in care am inceput sa urmez cursurile VHS nu le-am mai folosit. Manualele folosite la cursuri se bazau pe un alt concept decât cele pentru invatat fara profesor.
    Sus
    doinaral

Data inscrierii: Jan 24, 2008

MesajTrimis: 27 01 2008, 21:13    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Am intrat pe pagina trimisa de Mihaelajulia
    Multumesc!
    Sper sa inteleg mai multe...

In romana spunem... la piata, la magazin, la terenul de sport, la mare... la cinema, la doctor, la Maria...
    In germana, avem diferentele..
    IN-ma gandesc ca e folosit cand e vorba de spatii inchise, ca si in engleza
    BEI...
    ZU...
    AUF... ???
    Sper sa ma lamuresc
    icon_smile.gif Va multumesc tuturor, si sper sa nu ma considerati pisaloaga...
    Fiul meu imi spune ca asa sunt, chiar si la masa vorbesc de prepozitii, sotul meu imi explilca si el mereu, numai ca stiti cum e... Cei care sunt de mai multa vreme aici, vorbesc -si unii vorbesc corect, insa NU POT explica anumite situatii...
    Sus
    mihaelajulia

Data inscrierii: Sep 06, 2003

MesajTrimis: 27 01 2008, 21:18    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

doinaral a scris:

In romana spunem... la piata, la magazin, la terenul de sport, la mare... la cinema, la doctor, la Maria...
    In germana, avem diferentele..
    IN-ma gandesc ca e folosit cand e vorba de spatii inchise, ca si in engleza
    BEI...
    ZU...
    AUF... ???

Bei- la (locul)
    zu- catre (arata directia)
    auf- pe
    Sus
    anney

Data inscrierii: Oct 22, 2005

MesajTrimis: 27 01 2008, 22:57    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

"Zu" e un fel de catre punctual, folosit cu verbe statice.
    Ich bleibe zu Hause.

aber:

Ich gehe nach Hause.

Cateodata auf se foloseste in combinatii deosebite de limba romana:

Schicken Sie mir bitte das Frühstück aufs Zimmer (in romana : ....in... si nu ...pe...).

Pentru mine limba germana are o singura caracteristica consistenta, si anume aceea ca fiecare la fiecare regula scrijelita cu mare tam-tam in toate cartile exista cel putin doua exceptii icon_rolleyes.gif din pacate aceasta caracteristica am descoperit-o dupa ce era prea tarziu sa ma mai opresc din asimilarea acestei limbi; intre timp a ajuns limba sa ma asimileze pe mine icon_lol.gif

Eu am facut prima data cursuri aici la firma, apoi inst. Goethe. Am cumparat o gramada de carti de pe-aici, mi-au placut, dar mi-a lipsit insa stilul de invatat din tara, cu traduceri din romana in alte limbi straine, asa ca pana la urma mi-am cumparat tot culegeri de exercitii din Romania. Ceea ce ma deranjeaza in prezent la e ca inteleg foarte bine tot ceea ce citesc - de la romane de vacanta pana la "grele" - dar nu m-as putea exprima intr-o discutie la acelasi nivel. Exista cuvinte pe care le inteleg, dar nu le folosesc in viata de zi cu zi, la nivel conversational, insa, daca le citesc undeva, le inteleg. In context inteleg totul foarte bine. Asta ma impiedica, in conversatii, sa vorbesc numai in germana, dar sunt totusi fericita ca, desi nu gandesc in romana in timp ce vorbesc germana, nici firul ideii nu se pierde chiar daca imi mai scapa cate un cuvintel. Cat despre manuale, nu ma mira ca cele vechi sunt mai bune, pe vremuri se facea treaba buna in invatamantul romanesc si limba germana nu prea s-a schimbat intre timp icon_smile.gif

spor la studiu si mult succes icon_smile.gif
    Sus
    sdragos
    Biciclist Fruntas

Data inscrierii: Aug 02, 2002

MesajTrimis: 28 01 2008, 9:50    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

As vrea sa va fac atenti la un aspect.
    Nu sunt nici pe departe un cunoscator al limbii germane si nu am vizitat nici un curs de limba, insa am prins din zbor un minim care imi permite sa inteleg, spre exmplu, stirile. Comparand aceasta cu metoda invatarii conversatiei cu dictionarul in fata (adica metoda tipica din scoala romaneasca), va pot spune ca traducerea (pana si a) prepozitiilor e o metoda care ingreuneaza exprimarea corecta, indiferent la ce limba ne referim.
    Este mult mai eficient (desi 'learning curve' e foarte plata la inceput) sa incercam sa asimilam expresii si exrprimari asa cum sunt ele formulate in limba respectiva(i.e. gehe nach/bleibe zu). Asta va forta evitarea formularii in romana si traducerii in germana, atunci cand comunicam verbal (si la scris are aceleasi efecte negative).
    Ajuta foarte mult sa ascultati germana, si cel mai bine germana de la posturile radio/tv de stat (hoch-deutsch).

Perfectionarea limbii pana la a scrie poezii este un tel care nu-i accesibil orisicui. Incercati sa nu va propuneti atingerea acestui nivel in primii 5 ani de trait in DE, mai ales daca lucrati ca ingineri icon_smile.gif
    Sus
    Vizualizeaza profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Numar YIM
    Elle

MesajTrimis: 28 01 2008, 13:14    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Citat:
    Perfectionarea limbii pana la a scrie poezii este un tel care nu-i accesibil orisicui. Incercati sa nu va propuneti atingerea acestui nivel in primii 5 ani de trait in DE, mai ales daca lucrati ca ingineri icon_smile.gif

Ehe, pai daca as fi stiut asta de la bun inceput, nu m-as mai fi agitat atâta icon_lol.gif

Elle (Dr.-Ing.)
    Sus
    paraipan

Data inscrierii: Aug 20, 2002

MesajTrimis: 28 01 2008, 13:22    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Elle a scris:
    Citat:

Ehe, pai daca as fi stiut asta de la bun inceput, nu m-as mai fi agitat atâta icon_lol.gif

Elle (Dr.-Ing.)

...cu atat mai mult daca s'tetzi Dr.-Ing. icon_biggrin.gif.....
    Sus
    Elle

MesajTrimis: 28 01 2008, 13:26    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Hai dom'le ca ma apuca plânsu icon_cry.gif Nu de alta, da am o sedinta la orele 15:00 si nu pot sa ma duc cu rimelu' ...deranjat icon_rolleyes.gif
    Sus
    paraipan

MesajTrimis: 28 01 2008, 13:28    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Elle a scris:
    Hai dom'le ca ma apuca plânsu icon_cry.gif Nu de alta, da am o sedinta la orele 15:00 si nu pot sa ma duc cu rimelu' ...deranjat icon_rolleyes.gif

pai se poate toarasha...cum ie compatibil rimelu' cu Dr. -Ing? icon_biggrin.gif
    Sus
    Elle

MesajTrimis: 28 01 2008, 13:34    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Toarashu, da ce mata crezi ca o Dr.-Ing. trebuie sa arate doar a ... dästeaptä si doar secretarele trebe sa fie puse la punct? icon_confused.gif icon_razz.gif
    Sus
    paraipan

MesajTrimis: 28 01 2008, 13:47    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Elle a scris:
    Toarashu, da ce mata crezi ca o Dr.-Ing. trebuie sa arate doar a ... dästeaptä si doar secretarele trebe sa fie puse la punct? icon_confused.gif icon_razz.gif

principial vorbind, ...da. icon_biggrin.gif
    Sus
    Elle

MesajTrimis: 28 01 2008, 13:52    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Scuza intrebarea indiscreta icon_redface.gif Da sotia lu' mataluta ce e?
    Sus
    paraipan

MesajTrimis: 28 01 2008, 13:54    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Elle a scris:
    Scuza intrebarea indiscreta icon_redface.gif Da sotia lu' mataluta ce e?

ie frumoasa icon_biggrin.gif...
    Sus
    doinaral

Data inscrierii: Jan 24, 2008

MesajTrimis: 28 01 2008, 16:18    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

[quote="anney"]"Zu" e un fel de catre punctual, folosit cu verbe statice.
    Ich bleibe zu Hause.

aber:

Ich gehe nach Hause.

Cateodata auf se foloseste in combinatii deosebite de limba romana:

Schicken Sie mir bitte das Frühstück aufs Zimmer (in romana : ....in... si nu ...pe...).

Folosirea lui "zu", dupa parerea mea, prea putin e legata de verbe statice. Eu am inteles ca dimpotriva, il folosim cand arata deplasarea...
    Haus este o exceptie, (exemplul cu "ZU Hause" si "nach Hause" nu e valabil pentru multe alte subsantive) si cred ca e printre foarte putinele subs. folosite fara articol- sau poate singurul??

Ex Ich gehe zum Arzt. (zur Arztin)
    Ich gehe ZUM Karate.
    Ich gehe zu ALDI...

In schimb, cu verbe statice folosim BEI... (Desi IN, auf, si altele se folosesc cu ambele verbe, statice sau care indica miscarea)

Ich bin beim Artz (bei der Arztin).
    Ich bin beim Karate.
    Sus
    Elle

MesajTrimis: 28 01 2008, 16:47    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

Ich gehe zu XY. Daca nu ma insel, "Zu" se foloseste atunci când vrei sa pui accent pe destinatie si nu pe deplasarea in sine.

Elle
    Sus
    alinaluchian

Data inscrierii: Aug 13, 2002

MesajTrimis: 11 05 2008, 1:21    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

doinaral a scris:

Folosirea lui "zu", dupa parerea mea, prea putin e legata de verbe statice.

ZU-ca prepozitie indica:

1. directia unei miscari

komm zu mir !
    zum Essen gehen
    bis zum See ist es noch eine halbe Stunde Weg
    zur Arbeit gehen
    zu einem Fest gehen

2.in corelatie cu von si alte doua substantive, o miscare continua

von Haus zu Haus gehen
    von Baum zu Baum springen

3.daca un lucru/un bun se ataseaza la un altul
    er nimmt Zucker zum Kaffe
    zur Obsttorte gab es Schlagsahne

4.cineva/ceva care se gaseste intr-un anumit loc, intr-o anumita stare

zu Hause sein, bleiben
    krank zu Bett liegen
    eine Wohnung zu ebener Erde

5. legatura cu un anumit timp

zu Weihnachten hatten wir Schnee
    zu diezer Zeit blühen alle Blumen
    ich habe die Wohnung zum 2.Mai gekündigt
    von Tag zu Tag wurde es besser
    wir leben von einem Tag zum anderen

6.modul

Wir haben das zu Rect gemacht
    zum Beispiel
    die Orangen zu Saft verarbeiten
    Er hat sich viele Leute zum Freund gemacht

7.in numele unor hoteluri/restaurante

Das Gasthaus zum Löwen stellt sich vor.
    Gasthof "Zur Grünen Linde".

8. zu+Infinitiv

Es ist leicht einen Brief zu schreiben.
    Der Lehrer erlaubt den Kindern zu gehen.

ZU-ca adverb:

die Tür ist zu
    lass die Tür zu !
    Das Buch ist zu teuer.
    Ich bin zu dumm.
    Ich habe dir zu viel von mir gelassen.

-impreuna cu bis:
    Intels 600er-Prozessoren bis zu 33 Prozent billiger.
    Gesundheitskosten steigen um bis zu 700 Mio.

Ultima modificare efectuata alinaluchian la 11 05 2008, 1:26, modificat de 2 ori in total
    Sus
    alinaluchian

MesajTrimis: 11 05 2008, 1:25    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

sdragos a scris:

Este mult mai eficient (desi 'learning curve' e foarte plata la inceput) sa incercam sa asimilam expresii si exrprimari asa cum sunt ele formulate in limba respectiva(i.e. gehe nach/bleibe zu). Asta va forta evitarea formularii in romana si traducerii in germana, atunci cand comunicam verbal (si la scris are aceleasi efecte negative).

Sustin ideea. Si in plus ideea de lucru cu dictionarul deutsch-deutsch cit mai mult.
    paraipan

MesajTrimis: 19 05 2008, 14:40    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

apropo.

are cineva idee unde gasesc listate familiile de cuvinte in limba germana? icon_confused.gif

de ex. "machen"
    Cod:
    abmachen, anmachen, aufmachen, ausmachen, durchmachen, nachmachen, vermachen, vormachen, wegmachen, zumachen.

danke!
    Sus
    alinaluchian

MesajTrimis: 19 05 2008, 14:49    Titlul subiectului: Ignora utilizatorul Raspunde cu citat (quote)

paraipan a scris:
    apropo.

are cineva idee unde gasesc listate familiile de cuvinte in limba germana? icon_confused.gif

de ex. "machen"
    Cod:
    abmachen, anmachen, aufmachen, ausmachen, durchmachen, nachmachen, vermachen, vormachen, wegmachen, zumachen.

danke!

asa ceva ?
    Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
    Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect       Forumul Tineri romani in Germania -> Auf Deutsch Ora este GMT
    Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
    Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
    Nu poti crea un subiect nou in acest forum
    Nu poti raspunde in subiectele acestui forum
    Nu poti modifica mesajele proprii din acest forum
    Nu poti sterge mesajele proprii din acest forum
    Nu poti vota in chestionarele din acest forum

Nu raspundem pentru continutul mesajelor si comentariilor din forum si cele atasate articolelor. Acestea apartin in intregime utilizatorilor siteului si sunt proprietatea acestora. Stirile si marcile inregistrate apartinand diverselor companii care apar pe site sunt proprietatea acestora, prin postarea comentariilor/mesajelor acordand dreptul de folosire in scop public a informatiilor publicate. Materialele si informatiile preluate partial din alte jurnale si ziare sunt proprietatea acestora, iar daca citarea lor aduce lezarea intereselor respectivilor vor fi eliminate la cerere de pe site, daca aceasta cerere este indreptatita.

Content © 2003 www.romanians-de.org
    Engine © 2003
    Parinti.Com - site pentru actuali si viitori parinti
    Franta-Romania.com - romani in Franta
    Ziare.tv - webdirector media